Pictorul băcăuan Nicu Enea

Nicu Enea ( n. 28 mai 1897, Valea Arinilor, comuna Lucăcești, astăzi comuna Măgirești, județul Bacău– d. 16 septembrie 1960, Bacău) a fost un pictor roman. S-a înscris inițial la Școala de arte frumoase din București (1921), pe care a frecventat-o cu intermitențe, a frecventat cursurile ținute de George Demetrecu Mirea. Nicu Enea a preferat apoi să studieze la Academia liberă de Pictură, unde țineau cursuri Jean Alexandru Steriadi, Gheorghe Petrașcu și Artur Verona.

Nicu Enea a reprezentat România, în 1935, la expoziţia Internaţională de Pictură de la Paris, unde a primit medalia de argint, pentru lucrarea “Elvira”, un portret al soţiei sale, lucrare ce poate fi văzută la Casa Memorială “Nicu Enea” din Bacău. A câştigat concursul pentru a picta mai multe săli din Palatul Regal, în 1937 realizează pictura Bisericii “Sfinţii Voievozi”, iar în 1942 participă la renovarea şi pictarea Catedralei Ortodoxe din Chişinău, Nicu Enea fiind şi autorul picturii de pe Cupola Teatrului “Bacovia”. Cunoaşte o mare recunoaştere a talentului său prin organizarea a multor expoziţii în Bucureşti, fiind onorat cu numeroase premii.

După 1945, este îndepărtat din viaţa artistică, fiind acuzat de comunişti că a fost un apropiat al Casei Regale, devenind şomer, fiind nevoit să se angajeze la “Proletarul” şi obligat, pentru a trăi, să execute lozinci şi portrete ale unor demnitari comunişti. După anii 60, soţia sa Elvira reuşeşte să-i reabiliteze numele şi îl aduce în atenţia publicului, prin organizarea a două mari expoziţii, una în Bacău şi alta în Bucureşti. Casa în care a locuit, împreună cu numeroase opere de artă (pictură, grafică, obiecte personale) sunt donate de Elvira statului român, devenind, în 1970, Casă Memorială, la care, mulţi ani, Elvira Enea a fost custode.

În semn de respect şi preţuire, strada unde a locuit pictorul a primit numele de “Nicu Enea”, iar mai târziu, după 1990, Şcolile Gimnaziale din Valea Arinilor şi de pe Calea Bârladului, din Bacău, au primit numele pictorului.

Printre tabolurile pictorului Nicu Enea se numără: Case la periferie, Dubrovnic, Natură statică cu ceramică populară, Nud cu mărgele, La arat, Port Dunărean, Case la periferie. Picturile le-a semnat in majoritatea cazurilor, dar nu le-a şi datat. A lucrat pe pânză, carton sau lemn.

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila